نسل جدید سایبانهای برقی دنیا به کجا میرود؟
سایبان برقی جدیدترین تکنولوژی در زمینهی سایبان و سقف موقت است که به صورت برقی و با تکنولوژی مدرن باز و بسته میشود. این سایبانها را در مکانهای مختلفی میتوان به کار گرفت و برای خنکسازی فضا و جلوگیری از نور خورشید یا بارش باران از آنها استفاده کرد.
همچنین این فناوری جدید و پر کاربرد، پتانسیل بالایی در توسعهی پروژههای بزرگ شهری و ایجاد هوای خنک بدون استفاده از وسایل سرمایشی و همچنین تولید انرژی خورشیدی در آینده ایفا خواهد کرد.
کارلو راتی، مهندس و معمار بزرگ ایتالیایی و استاد انستیتوی فناوری ماساچوست، طراحیهای خلاقانهی جالبی در زمینهی سایبان برقی انجام داده است که بسیار قابل توجه است. در اینجا چند مورد از این فناوریها را به شما معرفی میکنیم.
سایبان برقی Sun & Shade
این سایبان با همکاری موزه آینده دبی ساخته شده و سایبانی با کنترل دیجیتال است که باعث خنک شدن مناطق خنک کننده با تولید انرژی خورشیدی میشود. سایبان Sun & Shade بر اساس آینههای آرایشی تنظیم شده است که خورشید را ردیابی میکنند. دقیقا مانند آفتابگردان.
هر آینه میتواند بر روی یک محور دوتایی حرکت کند و اشعههای خورشید را از زمین منعکس کند. خود کارلو راتی، در باب این طراحی گفته است که این مدل را از سنت سایه در معماری و فضای عمومی در خاورمیانه الهام گرفتهاند.
با وجود آینههای این طراحی، گرمای خورشید در فاصلهی بسیار دور منعکس میشود و فضای زیر سایبان خنک میگردد. Sun & Shade همیشه میداند خورشید کجاست و با توجه به موقعیت خورشید، آینهها را به درجات مختلف متمایل میکند.
این تکنولوژی علاوه بر خنک کردن فضای زیر سایبان، نور خورشید را به سمت یک گیرنده فتوولئاتیک که برق تولید میکند، هدایت میکند و باعث تولید انرژی سبز نیز میشود.
سایبان برقی Cloud Cast
در گرمای کشورهای کویری، مانند دوبی، حس اینکه ابر متحرکی همیشه بالای سر انسان در حال حرکت است باعث خنکی و تعدیل هوا میشود. این فناوری میتواند انقلابی در آب و هوای این کشورها ایجاد کند.
پروفسور کارلو راتی در این زمینه گفته است که اگر بتوان فضایی مانند یک حباب گرم یا سرد در اطراف افراد ایجاد کرد، در مصرف انرژی صرفه جویی قابل توجهی میشود.
این فناوری که Cloud Cast نام دارد، همچون یک سایبان ابری، در بالای سر کاربر حاضر شده و شرایط هوا را طبققق میل او تغییر میدهد. این ابر مانند یک اسپری آب و هوای فردی که در زیر آن در حال پیاده روی است را تغییر میدهد.
طبق اعلام نهاد بینالمللی، کشور دوبی یکی از بزرگترین شهرها در عرصهی مصرف انرژی در جهان است. این ابر مصنوعی همچنین میتواند برای بیش از یک نفر نیز استفاده شود.
چتر ساحلی
چتر ساحلی که از ۱۲ ژوئن در مرکز شهر میلان در پارک میلانو به نمایش گذاشته میشود، پروژهی طولانی مدت سامونتانا در ساختن سرگرمیهای تابستانی سازگار با محیط زیست است.
این چتر مانند یک اثر اوریگامی و همچنین سیستمهای خورشیدی در فضاپیماهای ناسا باز میشود. پانل های فتوولتائیک تاشو در بالای چتر نور خورشید را از کل نیمکره جذب کرده و آن را به برق تبدیل می کنند و باعث خنک شدن لایهٰهای زیری میشوند.
و آن را به برق تبدیل می کنند و باعث خنک شدن لایهٰهای زیری میشوند.
کارلو راتی، طراح این پروژه میگوید : این پروژه از خورشید برای تولید برق و برای خنک کردن فضای زیر چتر استفاده میکند.
این پروژه برای اولین بار از ۱۲ ژوئن تا ۸ آگوست ۲۰۲۱ در پارک میلانوی ایتالیا به اجرا گذاشته میشود و رویکرد پایدارتری را برای اوقات فراغت تابستان ایجاد میکند.
سایبان جلبکی
یکی دیگر از طراحیهای شگفتی آفرین کارلو راتی، خانهی جلبکی است که پوستهای از جنس پلی تترا فلورواتین اتیلن دارد و طوری طراحی شده که درون خود جلبک رشد دهد.
این فناوری با هدایت اکسیژن، محلولی از آب و مواد مغذی، موجب رشد جلبک روی سطح آن میشود. البته سرعت رشد این جلبکها به میزان نور خورشید دارد.
در واقع هرقدر که هوا آفتابیتر باشد، جلبکها سریعتر رشد میکنند و سایهی بیشتری تولید میشود. این جلبکها همچنین میتوانند به عنوان بخشی از صنایع غذایی آینده نیز استفاده شوند و علاوه بر ایجاد سایه، برای خوردن مورد استفاده قرار بگیرند.
راتی با این تکنولوژی، قصد دارد آیندهای را تصور کند که تمام ساختمانها از پوستهای زیست-دیجیتالی پوشیده شدهاند که هم دیاکسید کربن را از اتمسفر جذب میکنند و هم غذای ساکنان ساختمان را تامین میکنند.
با تکمیل سایبان جلبک شهری، قادر خواهد بود که اکسیژن چهار هکتار زمین جنگلی و حداکثر ۱۵۰ کیلوگرم زیست توده را در روز تولید کند.
ریز جلبکها یک فعالیت مهم فتوسنتزی انجام میدهند. آنها مقدار قابل توجهی دیاکسید کربن را جذب میکنند و به زیست توده تبدیل میکنند که میتواند برای بازارهای انرژی، لوازم آرایشی، دارویی و مواد مغذی فرآوری شود.
در واقع جلبکهای کوچک، پتانسیل خارقالعادهای برای منابع انرژی تجدید پذیر ایجاد میکنند و با آنها امیدوار به آیندهای سبز هستیم. نماها و سقفها در این طرح، بجای آنکه از مادهای بی جان مانند بتن ساخته شوند، از جلبکهایی ساخته میشوند که روی گرم شدن آب و هوا نیز تاثیر میگذارند.
پروژهی KA CARE
این پروژه در واقع طراحی شهری ست با سایبانی شیشهای بر سر آن. این شهر جدید انعطاف پذیر، پر از امکانات و تنوع خواهد بود. این یک پروژهی فراتر از مکان و زمان است.
هدف این پروژه خصوصا، سیستم سازی برای رشد آلی است. نوآوری اصلی آن، استفاده از جدیدترین فناوریهای دیجیتال برای یک مدل دیجیتالی تعاملی است که از طراحی و عملکرد شهر نیز جدا نیست.
همچنین یک سایبان خورشیدی شفاف بالای مناطق شهر شناور است و انرژی حیاتی تولید میکند و زیر آن هوای خنک در جریان است. این پروژه راه را برای بسیاری از پروژههای بازسازی شهرهای کم کربن در مناطق خشک جهان باز خواهد کرد.